Ένα Μάθημα από τον Πρώτο Tycoon – Life Optimizer

Ένα Μάθημα από τον Πρώτο Tycoon – Life Optimizer

Αυτή τη στιγμή διαβάζω Ο Πρώτος Μεγιστάνας από τον TJ Stiles. Είναι ένα βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο που αφηγείται την ιστορία του Κορνήλιους Βάντερμπιλτ. Από μια ταπεινή αρχή, ο Vanderbilt έγινε ο πρώτος μεγιστάνας στην Αμερική. Ήταν το προηγούμενο για άλλους μεγιστάνες όπως ο Ροκφέλερ και ο Κάρνεγκι.

Είναι ένα βιβλίο που μου ανοίγει τα μάτια. Δεν ήξερα πολλά για τον κόσμο των αρχών του 19ου αιώνα και έτσι έμαθα πολλά. Ένα μεγάλο μάθημα για μένα είναι δεν να θεωρούμε δεδομένο τον σύγχρονο κόσμο μας.

Βλέπετε, έχουμε τόση άνεση αυτές τις μέρες σε σύγκριση με εκείνες τις μέρες. Μεταφορά είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο (η υπογράμμιση δική μου):

Και οι μεταφορές ήταν ένα πρόβλημα που προβλημάτισε βαθιά τους εμπόρους και τους νομοθέτες. Το οδικό δίκτυο του έθνους θα μπορούσε καλύτερα να περιγραφεί ότι μόλις και μετά βίας υπάρχει. Το 1816, μια επιτροπή της Γερουσίας διαπίστωσε ότι ήταν τόσο ακριβό να μεταφέρεις έναν τόνο εμπορευμάτων τριάντα μίλια στην ξηρά όσο ήταν να φέρεις τον ίδιο τόνο πέρα ​​από τον Ατλαντικό από την Ευρώπη.

Μπορείτε να το φανταστείτε; Η μεταφορά ενός τόνου εμπορευμάτων μόλις τριάντα μίλια στη ξηρά κόστισε όσο και η μεταφορά τους στον Ατλαντικό! Έμεινα έκπληκτος όταν το έμαθα αυτό. Λοιπόν, υποθέτω ότι θεωρώ δεδομένο το τρέχον οδικό μας δίκτυο.

Επιπρόσθετα κόστοςένα άλλο πρόβλημα με τη μεταφορά τότε ήταν ευκολία. Ιδού άλλο ένα απόσπασμα:

Ο Τζον Λάμπερτ περιέγραψε πώς στα βόρεια της Νέας Υόρκης τα εμπορεύματα μεταφέρονταν σε στενά, τετράτροχα βαγόνια, το καθένα από τα οποία σύρονταν από μια ομάδα δύο αλόγων. «Είναι μια πολύ σκληρή μέθοδος ιππασίας», παραπονέθηκε, «γιατί το βαγόνι δεν έχει ελατήρια, και Ένας ταξιδιώτης πρέπει να έχει εξαιρετικά νεύρα για να αντέξει το τράνταγμα και το τράνταγμα ενός τέτοιου οχήματος πάνω από κακούς δρόμους».

Συγκρίνετε το με τα αυτοκίνητά μας σήμερα. Μετά βίας νιώθεις ότι κινείσαι!

Διαβάστε περισσότερα  Οι χειρότερες συμβουλές για τη δημιουργικότητα που θα λάβετε ποτέ – Life Optimizer

Μια άλλη έκπληξη για μένα ήταν επικοινωνία. Και πάλι από το βιβλίο:

Οι ειδήσεις ταξίδευαν τόσο γρήγορα όσο οι άνθρωποι, είτε μέσω αγγελιοφόρου, είτε μέσω ταχυδρομείου, είτε με αποστολή εφημερίδων. Όταν ο George Washington πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 1799, για παράδειγμα, Τα νέα χρειάστηκαν επτά ημέρες για να ταξιδέψουν τα 240 μίλια από τη βόρεια Βιρτζίνια στη Νέα Υόρκη.

Εφτά μέρες. Σήμερα μπορείτε να πάρετε ζω ρεπορτάζ από όλο τον κόσμο!

Το συμπέρασμα? Μερικές φορές εστιάζουμε τόσο πολύ σε αυτό που έχουμε όχι έχω ότι ξεχνάμε να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε έχω. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ανοίγω τα μάτια μου για να εκτιμήσω αυτό που έχουμε σήμερα. Εκτιμώ την ευκολία που έχουμε. Εκτιμώ επίσης τις ευκαιρίες που έχουμε. Έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.